Brandstof besparen doe je zo!

Je kan zelf heel gemakkelijk veel doen om brandstof te besparen. Het is niet nodig om langzamer te rijden, of een kleinere auto te rijden. Maar kijk bijvoorbeeld eens goed naar je auto. Vooral de banden zijn van groot belang voor zuiniger rijden. En wees eens kritisch op je eigen rijstijl. Een aantal tips:

#1

Ga voorzichtig om met een koude motor. Een koude motor verbruikt twee keer zoveel benzine als een warme motor, en slijt sneller. Rijdt het eerste kwartier extra kalm om brandstof te besparen.

#2

Vervang tijdig het luchtfilter en brandstoffilter. Een optimale verbranding in de motor van je auto zorgt voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Als de verbranding niet optimaal is, zal ook de motor eerder aan onderhoud toe zijn en minder lang meegaan. Het luchtfilter zorgt ervoor dat er geen vuil en stofjes in de motor komen. Zo blijft de aangevoerde lucht schoon. Op een gegeven moment begint een luchtfilter natuurlijk vol te geraken waardoor er minder lucht dan nodig wordt aangezogen. Dit zorgt weer voor een niet-optimale verbranding. Vervang dus minimaal om de 10.000 kilometer het luchtfilter van je auto. Voor de brandstof geldt uiteraard hetzelfde; deze moet vrij zijn van vuil en vocht. Daar zorgt het brandstoffilter voor. Naast een gunstig brandstofverbruik leidt het tijdig vervangen van de diverse filters ook tot minder slijtage aan de motor. Deze zal dus langer meegaan.

#3

Gebruik elektriciteit met beleid. Achterruitverarming kost 3% tot 5% extra brandstof. Vergeet ook het mistachterlicht niet uit te schakelen als het niet langer nodig is (de regel is: 50 meter zicht of meer, dan het mistachterlicht uit).

#4

Stroomlijn uw auto goed. Houd de ramen gesloten, maar gebruik de ventilatie-openingen. Fabrikanten hebben al het mogelijke gedaan lucht via de ventilatie door de auto te laten circuleren. Door de ruiten te openen wordt de stroomlijn verstoord, met als resultaat lawaai en 5 tot 10% meer brandstofverbruik. Verwijder ski-boxen, imperials en andere obstakels indien mogelijk. De stroomlijn van de auto is van invloed op het benzineverbruik en wordt door dergelijke windvangers niet bevorderd.

#5

Goed uitgelijnde wielen. Bij het uitlijnen van uw auto kijken we naar de wielgeometrie van uw auto. Indien de wielgeometrie niet goed is kunt u dat merken door een scheef stuurstand. Als we de wielen uitlijnen krijgt uw auto een betere wegligging en daardoor rijdt u veiliger. Ook niet onbelangrijk is dat de duurzaamheid van uw auto banden word vergroot en beter presteren. Voorkom onnodige banden slijtage. Uitgelijnde auto banden zorgen er onder andere voor dat uw banden optimaal presteren. U bespaart daarmee op het brandstofverbruik. Iedereen wil graag een zuinigere auto en het komt ook het milieu ten goede!

#6 

De juiste bandenkeuze en bandenspanning. Een goede bandenkeuze is van belang als het gaat om brandstof te besparen, slijtage, veiligheid en wegligging. Let er op dat je tijdig de winterbanden vervangt voor zomerbanden. Een winterband heeft door zijn andere profiel een hogere rolweerstand. Verder is het van belang de band op de juiste spanning te brengen. Dat levert zo’n 5% besparing op. Hiervoor is het noodzakelijk de bandenspanning elke maand te controleren en indien nodig aan te vullen. U kunt altijd bij ons langs komen om uw bandenspanning op te meten en zo nodig op de juiste spanning te vullen. Juiste bandenspanning

#7

Haal onnodig gewicht uit de auto. Onnodig gewicht meezeulen is een van de grootste boosdoeners bij een hoog brandstofverbruik.  Zonder dat je er erg in hebt liggen er waarschijnlijk tientallen kilo’s aan ballast in je auto. Laat wel het reservewiel wél in de auto liggen. Dat heb je uiteraard nodig bij een lekke band.

Categorieën: Geen categorie