Airco service

e airco in uw auto zorgt voor een prettig binnenklimaat onder alle omstandigheden. Het kan gebeuren dat uw airco niet meer werkt zoals u gewend bent en dat uw airco toe is aan airco-onderhoud. Bij ons kunt u dan terecht voor een gratis airco-check. Hierbij meten we de druk in het systeem en de koude afgifte. Zo kunnen we snel vaststellen of uw airco nog optimaal werkt. Onze deskundige monteurs kunnen daarna de juiste reparatie doen, zodat uw airco weer net zo koud wordt als altijd.

Airco-onderhoud van Straalen De Goorn

Hoe werkt een airco

De airco werking is gebaseerd op een eenvoudig natuurkundig verschijnsel namelijk dat het verdampen van vloeistof energie (warmte) kost. Je herkent dit vaak zelf wanneer je bij warm weer op een natte handdoek gaat liggen, het water in de handdoek verdampt en gebruikt daar de warmte voor wat de temperatuur verlaagt. Ook wordt ditzelfde principe toegepast door water in de langsstromende lucht te vernevelen waardoor de lucht afkoelt maar wel een hoog vochtigheidspercentage krijgt. De airco heeft een forse evolutie meegemaakt en de moderne systemen zijn steeds compacter, veiliger en milieuvriendelijker geworden

Airco onderhoud

De auto airco heeft regulier onderhoud nodig op onder andere de volgende punten:
  • Controleren van de aandrijfriem / combiriem van de compressor
  • Vervanging filterdroger
  • Werking van de elektromagnetische koppeling testen
  • Controleren en zo nodig vullen van het koudemiddel
  • Toevoegen van olie (PAG olie) aan het koudemiddel
  • Controleren / vervangen interieurfilter
  • Visuele inspectie van leidingen en condensor

Bij een normaal gebruik van de auto is het aan te bevelen het airco systeem eens in de 3 of 4 jaar te laten controleren. Dit heeft ook mede te maken met het per jaar circa 10% afnemen van het gas-koudemiddel in het aircosysteem. Met het afnemen van het koudemiddel neemt ook de olie in het systeem af en zal er minder smering zijn voor o.a. de compressor.

De airco in de auto regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid afneemt. In het aircosysteem zit een koudemiddel dat verdampt of kan weglekken. Door lekkage langs rubber neemt het koudemiddel gemiddeld tussen de 5% en 10% af per jaar. Daardoor treedt er drukverlies op waardoor de airco in uw auto minder koele lucht afgeeft. Levert uw airco minder koele lucht dan u gewend bent? Neemt u geurtjes of een muffe lucht waar? Dan voorkomt een airco servicebeurt eventuele problemen.

Airco reinigen

Airco reinigen
Na verloop van tijd is het mogelijk dat uw airco een muffe geur verspreidt. Dit komt door de ontwikkeling van micro-organismen in de verdamper. Hoe  komen die daar?
In de verdamper vindt verdamping van het koudemiddel plaats waarvoor warmte noodzakelijk is. Deze warmte wordt onttrokken aan de behuizing van de verdamper, waardoor deze sterk afkoelt. De aangezogen lucht word door de koellamellen van de verdamper geleidt, waarbij het vocht uit de relatief warme lucht condenseert en de lucht afkoelt. Deze vochtige omgeving is een ideale leefomgeving voor de ontwikkeling van micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels. Bij het inschakelen van de airco worden deze samen met de koude lucht de auto ingeblazen en wordt er een zeer onaangename lucht in de auto verspreidt. Forté heeft speciaal voor dit probleem een airco-reinigingsmiddel ontwikkelt. Door het interieur en het gehele airconditioningsysteem te laten reinigen met Forté Air Conditioner Treatment wordt voor een fris en gezond klimaat gezorgd waarbij de inzittenden zich op hun gemak voelen en de chauffeur helder en alert blijft, ook tijdens de langste ritten. Kijk hier voor meer informatie over de oorzaken en tips voor een stinkende airco.

Airco vullen

Uw airco koelt niet zo meer. Maar hoe komt dit en wat kunt u er tegen doen? Het koudemiddel in uw airco neemt door verlies en verdamping jaarlijks af met 8% tot 10%. Gevolg: de koelcapaciteit van uw airco wordt minder, waardoor de temperatuur in de auto steeds langzamer daalt. En dan wordt het tijd voor een Airco Servicebeurt, zodat u weer met een goed gevulde airco op weg kunt.

Functioneert de airco in de auto niet naar behoren? Vertrouw dan op de efficiënte airco service van autobedrijf van Straalen, of op de combinatie airco service en fris. Alle onderdelen van uw auto aircosysteem worden nagelopen, en uw complete airco in de auto wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Het oude koudemiddel wordt afgetapt en ververst. Na het vullen, wordt uw airco installatie nog eens helemaal gecontroleerd.