Aanhangwagen Onderhoud

Bij ons kunt u online en afspraak maken voor het uitvoeren van een reparatie, onderhoudsbeurt of APK keuring van uw aanhangwagen.

online-afspraak

 

 

Het juiste onderhoud aan uw aanhangwagen, boottrailer of paardentrailer is van groot belang. Goed jaarlijks onderhoud en vakkundige reparatie bevorderen de levensduur van uw aanhangwagen.

Wij staan garant voor kwaliteit, een uitstekende service en betrouwbaar aanhangwagen onderhoud en reparatie. Onze gecertificeerde keurmeester controleert uw aanhangwagen op diverse punten. Voldoet uw aanhanger nog wel aan alle wettelijke eisen? Belangrijke controlepunten voor de aanhanger worden onderstaand kort toegelicht.

Remmen

De remmen van een aanhangwagen moeten in werking treden bij het aandrukken van de remmen door het trekkende voertuig. Ook treden de remmen in werking wanneer de aanhanger inloopt op de auto (bijvoorbeeld bij een afdaling) De remmen van een aanhanger zijn essentieel voor veilig gebruik. Door deze remmen kan een aanhangwagen zwaar beladen worden zonder op het trekkende voertuig te drukken.

Verlichting

Bij iedere onderhoudsbeurt aan de aanhangwagens wordt de verlichting gecontroleerd. Er zitten een aantal eisen aan de verlichting van een aanhanger. Iedere aanhangwagen moet minimaal uitgerust zijn met:

  • 2 wit licht uitstralende stadslichten als de breedte meer dan 1,60 m is
  • 2 rode of ambergele richtingaanwijzers achter
  • 2 rode remlichten
  • 2 rode achterlichten
  • Een witte kentekenplaatverlichting.

Voor aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht plus belading) geldt bovendien de verplichting van:

  • 2 witte markeringslichten aan de voorzijde
  • 2 rode markeringslichten aan de achterzijde als de wagen breder is dan 2,10 m.
  • Zijmarkeringslichten indien de aanhanger langer is dan 6 m.

Breekkabel

De breekkabel is een stalen verbindingskabel tussen de auto en de reminstallatie van de aanhangwagen. Deze kabel zorgt ervoor dat de rem wordt aangetrokken als de aanhangwagen los breekt van de auto. Nadat de handrem is aangetrokken breekt de kabel. De kabel dient bevestigd te worden aan, of door een oogje van de auto of trekhaak. Het is niet toegestaan om de kabel los om de kogel te leggen. breekkabel

 

APK

Aanhangwagens tot 3500 km. zijn volgens de Nederlands wet niet verplicht voor jaarlijkse keuring. Indien u een aanhanger of oplegger heeft met een bruto laadvermogen van meer dan 3500 kg. dan is er wel een jaarlijkse APK verplicht.