Camper onderhoud

Voor grondig en professioneel camper onderhoud in De Goorn gaat u naar Autobedrijf Van Straalen. Wij voeren iedere onderhoudsbeurt uit sinds wij een extra sterke brug in onze werkplaats hebben staan.

De meeste camperaars doen jaren met hun kostbare camper. Om te voorkomen dat je onverhoopt met panne langs de kant van de weg kom te staan, of dat er vroegtijdige slijtage optreedt moet u onderhoud laten uitvoeren aan uw camper. Ook als u uw camper niet zo veel gebruikt, of er niet al te veel kilometers mee rijdt, is regelmatig en goed onderhoud noodzakelijk. Onvoldoende of slecht onderhoud aan de camper kan niet alleen leiden tot onnodig hoge reparatiekosten maar ook tot een onnodige kortere levensduur van de camper of onderdelen daarvan. Bovendien is ook de veiligheid in het geding. Verkeerd gesleten of verdroogde banden, slecht functionerende remmen of een lekke gasslang kunnen fatale gevolgen hebben. Ook zaken zoals versleten schokdempers kunnen niet alleen het rijplezier negatief beïnvloeden en verstrekkende gevolgen voor de veiligheid hebben.

 

APK onderhoud de goorn

Aandachtspunten bij camper onderhoud

  • Gasinstallatie: laat deze elke 2 jaar controleren. Daarbij krijgen de gasbrander van de koelkast, de branders van het kooktoestel en de kachel een schoonmaakbeurt. Een camperbedrijf controleert op lekkages door de hele gasinstallatie af te persen. Het leidingsysteem wordt daarbij, soms deel voor deel, enige tijd onder druk gezet. Eventueel drukverlies wordt afgelezen op een meter. Dan begint de zoektocht naar lekkage bij een van de vele verstopte aansluitpunten. De professional gebruikt daarvoor gaslekvloeistof.
  • Gas en elektrische leidingen: deze moeten voldoende gebeugeld en vastgezet zijn. Trillingen kunnen die leidingen op den duur beschadigen.
  • Propaangasslangen: de bekende oranje slangen worden in Nederland na 4 jaar vervangen. In het buitenland mogen ze meestal langer mee. Op de Nederlandse slang staat het ‘productiejaar’ afgedrukt; 4 jaar later wordt die slang vervangen. Op Franse gasslangen staat juist een ‘vervangingsjaar’, 7 jaar in de toekomst gelegen. In andere landen is dat weer anders geregeld. In Duitsland bijvoorbeeld mag een gasslang minstens 10 jaar mee, mits elke 2 jaar gecontroleerd en goedgekeurd.
  • Drukregelaar: heeft tegenwoordig een levensduur van 10 jaar. Voor campers moeten ze een afblaasventiel hebben. Dat voert bij een defect de te hoge gasdruk af naar buiten. Om in het buitenland tijdens het rijden de kachel te mogen gebruiken, zijn in de installatie geplaatste afslagventielen verplicht. Deze sluiten bij een aanrijding automatisch de gastoevoer af. Nederlandse campers zijn meestal niet standaard van dit systeem voorzien.
  • Randaarde: bij gebruik van 230 Volt is de gehele camper geaard via de aansluitkabel en het stopcontact. Metalen onderdelen, zoals kookplaat, gootsteen, aluminium opbouwdelen en chassis, zijn via aardedraden met elkaar verbonden; geaard dus. Deze verbindingen moeten regelmatig worden gecontroleerd.
  • Chassis, cabine en motor: net als alle andere auto’s hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Omdat campers vaak zijn afgeleid van bestelauto’s, liggen de voorgeschreven onderhoudsbeurten ver uiteen. Wij adviseren tenminste jaarlijks een kleine inspectie door een erkend garagebedrijf. Zo blijft het onderhoud actueel. Volg verder de voorgeschreven onderhoudsintervallen.

APK

Ook voor een camper is APK op een zeker moment verplicht. Bij langdurig verblijf in het buitenland is dat niet anders. Een APK-keuring kan 2 maanden eerder – met een geldigheid van 14 maanden – worden uitgevoerd zonder dat de jaarlijkse APK-datum verandert. Soms is het mogelijk de APK in het buitenland te laten uitvoeren. 

Welk onderhoud kunnen wij voor uw camper doen?

Naast onderhoud en reiniging van uw interieur en exterieur moet u voor het technische onderhoud en een jaarlijkse APK-keuring toch echt bij een onderhoudsexpert zijn. Net als bij een personenauto kunnen slechte remmen, versleten banden en lekkages ook bij uw kampeerauto of caravan voorkomen. U beloont uzelf als u deze en andere aandachtspunten regelmatig door ons laat controleren. Uw kampeerauto of caravan is dan veiliger, de kans op pech onderweg is kleiner, u heeft langer vakantieplezier en de inruilwaarde blijft zo hoog mogelijk. Daarnaast bespaart u kosten op onnodige reparaties. De onderhoudsbeurt controleert namelijk op veiligheid en wettelijke voorschriften. Hierdoor kunt u zorgeloos genieten van uw welverdiende vakantie.